DA LI JE AKADEMSKA SLOBODA U BELGIJI I HOLANDIJI POD PRITISKOM? - Geuens, Maaike (Pravni zapisi, 2025)
Akademska sloboda se smatra kamenom temeljcem demokratskog visokog obrazovanja, ali njeni institucionalni temelji su sve krhkiji. Ovaj članak ispituje kako finansijska štednja i ideološka osporavanja međusobno deluju i preoblikuju akademsku slobodu. Tvrdi se da formalne ustavne i nadnacionalne zaštitne mere koegzistiraju sa suptilnim, ali kumulativnim mehanizmima erozije, uključujući finansiranje zasnovano na učinku, menadžersko upravljanje, politizovani nadzor određenih disciplina i transnacionalno ideološko mešanje. Dok Belgija i Holandija i dalje postižu relativno dobre rezultate u Evropi, konvergencija budžetskih ograničenja i ideološke polarizacije stvaraju zastrašujuće efekte, samocenzuru i stratešku usklađenost. Članak zaključuje da se ne može pretpostaviti da je akademska sloboda bezbedna po pravilu. Poziva se na obnovljene zaštitne mere, u kombinaciji s institucionalnim kulturama i međunarodnim savezima koji jačaju strukturnu otpornost akademske slobode.
Keywords: akademska sloboda; autonomija univerziteta; obrazovanje; upravljanje; visoko obrazovanje; Belgija; Holandija