IZA PRIZNANJA KRIVICE: PROCEDURALIZACIJA NAGODBE U MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM TRIBUNALIMA - Chiarini, Giovanni (Pravni zapisi, 2025)
Pregovaračka nagodba je prvi put kodifikovana u okviru ad hoc tribunala UN, gde je razvijen konzistentan korpus sudske prakse. Nasuprot tome, pregovaranje o priznanju krivice i priznanje krivice su u velikoj meri odbijeni na ranijim Nirnberškim i Tokijskim suđenjima. Ovaj rad ispituje teorijski i praktični razvoj pregovaranja o priznanju krivice, prateći proceduralizaciju pregovaračke pravde u međunarodnim krivičnim tribunalima, što je na kraju rezultiralo skraćenim postupkom MKS o priznanju krivice – hibridnim modelom koji uključuje karakteristike iz sistema građanskog prava i običajnog prava, predstavljajući kompromis anglosaksonske i evropske pravne tradicije. Ovaj rad takođe pokazuje da je u MKS upotreba pregovaranja o priznanju krivice došla do bezizlazne situacije, prvenstveno zbog dva faktora: njegove izuzetno ograničene primene – koja se do sada odražava samo u jednom slučaju – i nejasnih normi u vezi s pravima optuženog, kao i dužinom postupka.
Keywords: MKS; Međunarodni krivični sud; međunarodni krivični postupak; Nirnberški procesi; tribunali Ujedinjenih nacija; priznanje krivice; međunarodno krivično pravo; uporedni krivični postupak