STRATEGIJE ZA PREVENCIJU I ISKORENJIVANJE FEMICIDA: PRAVNE, INSTITUCIONALNE I DRUŠTVENE DIMENZIJE, IZAZOVI I PERSPEKTIVE - Ćopić, Sanja; Jovanović, Slađana (Pravni zapisi, 2025)
Femicid se najčešće konceptualizuje i definiše kao rodno zasnovano ili rodno motivisano ubistvo žena. To je globalni problem, zbog čega mnoge države sprovode zakonodavne, političke i praktične mere i akcije u cilju njegove prevencije i suzbijanja. Cilj rada je da analizira aktuelne napore u borbi protiv femicida, kao i da predstavi primere dobre prakse u odgovoru pojedinih država na ovaj oblik kriminaliteta. Svrha rada je da istakne neophodnost prepoznavanja femicida kao upornog problema, identifikuje njegove karakteristike i uzroke, te razmotri potencijalne pravce za razvoj efikasnih mera prevencije. Poseban akcenat stavljen je na femicid u kontekstu nasilja u porodici ili partnerskim odnosima, s obzirom na to da je reč o najrasprostranjenijem obliku femicida, koji se dešava u širem kontekstu strukturne diskriminacije i nasilja prema ženama.
Keywords: femicid; feminicid; rodno motivisano ubistvo žena; porodično nasilje; partnersko nasilje; Evropa