PRAVNO RASUĐIVANJE HOMO IURIDICUS-A - Dajović, Goran (Pravni zapisi, 2025)
Predmet članka je metoda idealtipskih koncepata koju sam primenio u knjizi „Osnovi pravnog rasuđivanja“. Pošto knjiga sadrži samo nekoliko raštrkanih beležaka o toj temi, javila se ideja da se, u posebnom članku, detaljnije objasni primenjena metoda i njeni efekti. U knjizi je idealni tip konstruisan kao homo iuridicus, subjekt pravnog rasuđivanja, kojeg pri rasuđivanju motivišu isključivo autoritativni pravni razlozi. On je racionalan, a ne stvarno postojeći, agent. Pokazuje se da je idealni tip pogodan način da se konceptualizuje pravno rasuđivanje, a da se ne zalazi u idiosinkrazije rasuđivanja konkretnih pravnika ili zajednice pravnika unutar pojedinih sistema. Kada se rasuđivanje takvog homo iuridicus-a uporedi s onim što se događa u stvarnosti, uočava se da sudije svoje odluke niti donose niti opravdavaju autoritativnim pravnim razlozima u svakom konkretnom sporu. Na taj način se pokazuje korisnost Veberove ideje ideal-tipskih koncepta za jurisprudenciju.
Keywords: homo iuridicus; idealni tip; Maks Veber; pravno rasuđivanje; tumačenje prava