Sinteza procesnih stilova adversijalnog i mešovitog sistema krivičnog procesnog prava na primeru Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju - Deo 1. - Radulović, Jovan D (Pravni zapisi, 2014)
Autor se u članku bavi  analiziranjem krivičnoprocesnih pravila koja su nastala kao izraz sinteze angloameričkog i evropskokontinentalnog sistema prva u procesnom pravu Međunarodnog trubunala za bivšu Jugoslaviju.  Polje analitičke obrade ovog članka nije ograničeno samo na tekstualnu građu krivičnoprocesnih normi, već autor pokušava da prikaže i praktične domašaje ovako nastalih procesnopravnih instituta. Ovako oblikovana procesna rešenja moraju biti posmatrana i kroz prizmu obrazovanja i pravnih navika lica koja su upućena na njihovu primenu, pa se stoga rad bavi i ovim aspektom sinteze procesnih stilova. Cilj rada je da ukaže i objasni sve mane i prednosti koje mogu nastati kao posledica ove pojave. Taj cilj je i od velikog praktičnog značaja jer nauka u ovoj oblasti ne samo da nema uticaj na kreiranje krivičnoprocesnih normi, već ona u velikoj meri zaostaje i sa kritičkom analizom nekih krivičnopravnih instituta koji se iz MKTJ polako sele i u druge internacionalne ili nacionalne krivičnoprocesne norme. Odabrano je pitanje o kome se u domaćoj literaturi veoma malo govori a koje je aktuelizovano najnovijim izmenama Zakona o krivičnom postupku. Ovim izmenama, kontinentalni tip mešovitog sistema krivičnog postupka zamenjen je modelom inspirisanim angloameričkim pravom.