ZABORAVLJENE MENSTRUACIJE: ULOGA AKTIVIZMA U RAZOTKRIVANJU NEZNANJA - Sakač Hadžić, Marina (Pravni zapisi, 2025)
Menstruacija je, usled globalnih kulturnih promena koje prevazilaze tišinu i tabu, postala češća tema u medijima. Prateći rad umetnica i aktivistkinja, rad osvetljava razvoj znanja o menstruaciji. Promovišući menstruaciju i menstrualno siromaštvo, aktivistkinje i NVO doprinele su promenama u školama i na univerzitetima u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Neke od ovih institucija danas obezbeđuju besplatne menstrualne proizvode. Rad istražuje ulogu digitalnih aktivistkinja i civilnog društva kao pokretača promena, sa fokusom na proizvodnji i deljenju znanja o telima menstruirajućih osoba. One popunjavaju praznine nastale nebrigom ili izostankom interesovanja javnog zdravstva. Ovaj članak se oslanja na zakonske izmene, doprinos civilnog sektora, kritičke menstrualne studije, digitalnu etnografiju i analizu sadržaja.
Keywords: digitalni aktivizam; menstrualni aktivizam; proizvodnja znanja; ljudska prava; javno zdravlje; Srbija; Zapadni Balkan