KA EVROPSKOM PRAVU O ZAŠTITI PODATAKA: SUDSKA PRAKSA SUDA PRAVDE EU I NJEN UTICAJ NA NACIONALNE ODŠTETNE ZAKONE - Bubalo, Lana; Novović, Miloš (Pravni zapisi, 2025)
U ovom radu se analiziraju odredbe o nematerijalnoj šteti zbog povrede prava na zaštitu ličnih podataka prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) i njihovo tumačenje u praksi Suda pravde EU. Poseban fokus je na presudama u kojima Sud stvara autonomne, ali nedovoljno precizne pravne pojmove, što dovodi do pravne nesigurnosti i komplikacija u primeni propisa na nacionalnom nivou. Iako je Sud pravde EU procenu iznosa odštete prepustio nacionalnim sudovima, u radu se ističe da je u praksi nemoguće odvojiti uslove naknade štete od postupka određivanja visine odštete.
Keywords: GDPR; deliktna odgovornost; nematerijalna šteta; Sud pravde EU