PRIZNANJE I IZVRŠENJE ODLUKA BLOKČEJN ARBITRAŽA PREMA NJUJORŠKOJ KONVENCIJI - Jovanović, Stefan (Pravni zapisi, 2025)
Blokčejn tehnologija utiče na brojne industrije i oblasti, ne zaobilazeći ni arbitražno pravo. Porast platformi koje nude „blokčejn arbitražu“ nagoveštava pomak ka bržem, jeftinijem i decentralizovanom rešavanju sporova. Kao glavna prednost ističe se mogućnost samostalnog izvršenja odluka putem pametnih ugovora. Ipak, budući da je to samo mogućnost, veliki broj odluka biće izvršen tradicionalnim putem. Sporovi koji se rešavaju blokčejn arbitražama su po prirodi globalni, te je potrebno obezbediti prekogranično dejstvo njihovih odluka. Ovaj rad istražuje da li se odluke blokčejn arbitraža mogu smatrati odlukama podobnim za priznanje prema Njujorškoj konvenciji i da li proces njihovog donošenja zadovoljava uslove za priznanje iz Konvencije. Autor u radu prepoznaje da procesni aspekt javnog poretka država priznanja može da bude narušen načinom na koji se donose odluke u blokčejn arbitražama, što je osnov za odbijanje priznanja i izvršenja od strane sudova po službenoj dužnosti.
Keywords: blokčejn arbitraža; Njujorška konvencija; priznanje i izvršenje arbitražnih odluka; javni poredak; pametni ugovori; blokčejn tehnologija; decentralizovani pravosudni sistem