ZAJEDNIČKA DOBRA I ISKLJUČIVA SVOJINA U REFORMI STVARNOG PRAVA: ILUSTRACIJA KROZ NOVI BELGIJSKI ZAKONIK - Sagaert, Vincent (Pravni zapisi, 2024)
Reforma stvarnog prava, u svim epohama, najosnovnija je vežba. Ona određuje i objašnjava razvoj odnosa ljudskih bića prema prirodnim resursima. Ovaj članak bavi se reformom stvarnog prava na početku 21. veka, traži ravnotežu između isključenosti i uključenosti, zajedničkih dobara i neefikasnosti u korišćenju zajedničkih dobara i teži zaštiti održivosti. Da bi ilustrovao razvoj događaja, pored drugih uporednih zapažanja, ovaj članak kao primer razmatra novi belgijski građanski zakonik, a posebno knjigu stvarnog prava.
Keywords: stvarno pravo; građanski zakonik; reforma zakona; belgijsko pravo; održivost; zajednička dobra; smetnja