MEDIATION IN SHAREHOLDER DIVORCE DISPUTES IN CLOSELY HELD COMPANIES IN SERBIA - Tomic, Ljubica (Pravni zapisi, 2024)
Autor analizira sporove u vezi sa udelima u porodičnim kompanijama u situaciji kada se supružnici razvode. U Srbiji ne postoji posebna pravna regulativa za navedene slučajeve, dok je sudska praksa prema analizi autora neadekvatna. Predmetni sporovi nose rizike za egzistenciju porodične firme, pa i celokupne porodice, ukoliko se ne reše efikasno. Načelno su ovi sporovi medijabilni, s tim što se u svakom konkretnom slučaju mora ispitati ispunjenost posebnih kriterijuma za medijabilnost, primera radi neravnoteža moći i polova u svakom konkretnom slučaju. Medijacija nudi prednosti efikasnosti i poverljivosti postupka, mogućnosti rešavanja više sporova istovremeno, visokog procenta dobrovoljnog izvršenja i mogućeg poboljšanja odnosa među strankama. Preporučuje se inkorporisanje medijacijskih klauzula u ugovore članova društva porodičnih kompanija i u bračne ugovore.
Keywords: porodične kompanije; razvod; spor članova društva; imovinski spor; medijacija