DRAGULJ SKRIVEN IZA PREDVIDLJIVOSTI: RASPRAVA O EFIKASNOSTI INVESTICIONE ARBITRAŽE - Rajković, Nataša (Pravni zapisi, 2024)
Cilj ovog članka je analiza efikasnosti u investicionoj arbitraži, uz predlog kako predvidljivost arbitražnog ishoda može poboljšati efikasnost u investicionoj arbitraži, u užem smislu, i investicione arbitraže u širem smislu. Prvo, ovaj članak će se baviti troškovima i trajanjem investicione arbitraže. Drugo, razmotriće odredbe ICSID Arbitražnih pravila i pravila medijacije, kao i UNCITRAL Nacrta odredbi radne grupe III, čiji je cilj povećanje efikasnosti u investicionoj arbitraži. Treće, predstaviće efi- kasnost u investicionoj arbitraži i investicione arbitraže, s jedne strane, i predvidljivost, s druge strane, kao isprepletena pitanja. Četvrto, koristiće unutar EU prigovore nadležnosti ratione personae i voluntatis kao primere kako nepredvidljivost arbitražnih ishoda smanjuje efikasnost u investicionoj arbitraži i investicione arbitraže. Najzad, predstaviće potencijalna rešenja koja bi dovela do poboljšanja efikasnosti u oba smisla.
Keywords: investiciona arbitraža; efikasnost; predvidljivost; unutar EU prigovori nadležnosti; ICSID; UNCITRAL; precedent