ODELJENJA I TRETMANSKE GRUPE U ZAVODIMA U SRBIJI I OCENA KVALITETA ZATVORSKOG ŽIVOTA - Ilijić, Ljeposava; Stevanović, Ivana; Vujičić, Nikola (Pravni zapisi, 2024)
U radu se analizira odnos između zatvorske socijalne klime i odeljenja i tretmanskih grupa u zavodima (MQPL). Osnovni cilj rada je da se ispita da li postoje razlike u percepciji kvaliteta zatvorskog života između lica koja se nalaze u različitim odeljenjima i tretmanskim grupama. Istraživanje je obavljeno tokom 2022. godine, na uzorku od 616 osuđenih punoletnih lica koja izdržavaju kaznu zatvora u KPZ Sremska Mitrovica, KPZ Požarevac – Zabela, KPZ Niš, KPZ Beograd i KPZ za žene Požarevac. U radu su korišćene deskriptivna statistika i ANOVA analiza. Postoji jasan obrazac u rezultatima analize, a to je da osuđena lica iz poluotvorenih ode- ljenja u statistički značajnoj meri bolje ocenjuju kvalitet zatvorskog života od ispitanika iz zatvorenog odeljenja. Dobijene rezultate autori dovode u vezu sa negativnim efektima zatvaranja, procenom rizika i mogućnostima za poboljšanje zatvorske socijalne klime.
Keywords: prison; convicts; prison social climate; quality of prison life; department of the penitentiary facility; treatment groups; MQPL