IZRAŽAVANJE POVERENJA: USLOVNA OSUDA KAO KOMUNIKATIVNO KAŽNJAVANJE - Plesnicar, Mojca; Tripkovic, Milena (Pravni zapisi, 2024)
Članak identifikuje poseban model uslovne osude koji se trenutno može naći u Srbiji i Sloveniji. Primenom teorije ’komunikativnog kažnjavanja’ Entonija Dafa, članak sugeriše da pomenuti model predstavlja koherentan i razvijen krivičnopravni instrument koji promoviše inkluzivan, dijaloški i neosuđujući pristup učiniocima krivičnih dela. U cilju potkrepljivanja ove tvrdnje, članak poredi Dafovu teoriju sa tri ključna domena uslovne osude u pomenutim zemljama: (a) filozofski i teorijski pristup, (b) materijalne i procesne odredbe i (c) izvršenje sankcija. U zaključku su naglašeni izraženi kapaciteti uslovne osude da prenese poruku države učiniocu krivičnog dela kojom se izražava poverenje i pouzdanje da on neće ponoviti krivično delo, čak i u slučaju izostanka kazne zatvora. Naposletku, članak predlaže dalje pravne promene koje se tiču sposobnosti suda da utvrdi relevantne činjenice i obezbedi bolju komunikaciju sa osuđenim.
Keywords: uslovna osuda; komunikativno kažnjavanje; probacija; kriminalitet; kazna; izricanje kazne; krivično pravo; Entoni Daf; Srbija; Slovenija