PRISTUPANJE KONCEPTU TIHOG ODUSTAJANJA IZ PERSPEKTIVE RADNOG PRAVA: STUDIJA SLUČAJA MAĐARSKOG I SRPSKOG ZAKONODAVSTVA - Dr. Solymosi-Szekeres, Bernadett; Stojković Zlatanović, Sanja (Pravni zapisi, 2024)
U radu se primenom pravnoteorijskog, normativnog i komparativnog metoda analizira fenomen takozvanog tihog odustajanja, kao i njegov nastanak i razvoj. S tim u vezi, posebno se sagledava kako se fenomen tihog odustajanja posmatra u okvirima nauke radnog prava, a na primerima normativnih rešenja mađarskog i srpskog radnog zakonodavstva vezano za regulisanje prava i obaveza na radu. Tiho odustajanje smatra se psihološkim odgovorom pojedinca-radnika na kulturu gužve i kulturu stalne dostupnosti. Osim toga, predstavlja poseban mehanizam samozaštite u eri digitalizovanog sveta rada, gde radnik, u ovom slučaju, obavlja minimum radnih obaveza, ali sve u okvirima onih definisanih ugovorom o radu. Stoga se teško može argumentovati povreda radnih obaveza i dužnosti u smislu negativnih posledica po radnopravni status i, eventualnog, otkaza ugovora o radu od strane poslodavca.
Keywords: tiho odustajanje; kultura gužve; kultura stalne dostupnosti; radnopravna perspektiva; povreda ugovora o radu; mađarsko zakonodavstvo; srpsko zakonodavstvo