MUKE PO STATUTU: DA LI ĆE JEZIČKA DOGMATIZACIJA USTAVA UKINUTI POLITIČKU AUTONOMIJU VOJVODINE? - Prilog za javnu raspravu o ustavnosti i zakonitosti Statuta Vojvodine- - Beširević, Violeta (Pravni zapisi, 2014)
Ustavnom sudu Republike Srbije podneti su predlog i dve inicijative za za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine, 2009. godine, neposredno nakon njegovog stupanja na snagu. U ovom radu, autorka se, oslanjajući se na svoje izlaganje u svojstvu amicus curiae pred Ustavnim sudom RS, prvo osvrće na oblik državnog uređenja Republike Srbije, a zatim, analizira načelna pitanja u vezi sa pravnom prirodom i predmetom Statuta APV, kao i pojedinačne razloge osporavanja ustavnosti i zakonitosti njegovih odredaba. U radu se ukazuje na opasnost od jezičke dogmatizacije Ustava i ustavnopravnu neutemeljnost većine razloga zbog kojih se traži odluka o nesaglasnosti navedenog akta sa Ustavom i zakonima RS. Polazeći od građanske suverenosti na kojoj se temelji politička autonomija AP Vojvodine ( čl. 12, 176, i 182.  Ustava Republike Srbije) rad ukazuje na potrebu očuvanja političke decentralizacije garantovane Ustavom RS, kojom se omogućava učešće većeg broja građana u vršenju vlasti i jača demokratski princip na kome se temelji Republika Srbija. Autorka takođe ističe da bi usvajanje zahteva predlagača koji se odnose na stavljanje van snage statutarnih odredba o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina, znatno ugrozilo zaštitu njihovih prava, obzirom da se ta zaštita, shodno principu subsidijarnosti, najefikasnije ostvaruje na teritoriji gde pripadnici nacionalnih manjina žive tradicionalno i u značajnom broju.