Neka pitanja o prirodi i strukturi pojedinih grana i pravnih instituta engleskog prava - Kovačević, Veljko (Pravni zapisi, 2014)
U ovom radu autor tematski obrađuje osnovne karakteristike administrativnog, pomorskog i ugovornog prava, kao i pojedinih instituta engleskog prava poput trusta, uz nastojanje da se objasni uticaj istorijskih okolnosti, kako na razvoj pojedinih pravnih instituta, tako i čitavih grana prava karakterističnih za engleski pravni sistem. Nadalje, primenom istorijskog metoda analiziraju se neka ključna pitanja u odnosu na razlike u shvatanju i prilazu pravu između engleskih i kontinentalnih pravnika, te uticaj tih razlika na definisanje bitnih obeležja pojedinih grana engleskog prava u odnosu na srodne grane prava u zemljama kontinentalnog pravnog kruga