Is There a Place for Contract Law in Rawls’s Theory of Justice? - Radonjić, Aleksa (Pravni zapisi, 2014)
The goal of this paper is to show that contract law has its place in Rawls’s theory of justice, even though Rawls himself claimed the opposite. The author starts with the short presentation of Rawls’s theory of justice, then analyses the objections to contract law being part of the basic structure, and finally shows that contract law can have the distributive function, and therefore fits into the Rawls’s basic structure. Rezime U centru Rolsove teorije pravde jeste ideja da svaki pojedinac treba ima pravo da živi svoj život onako kako on ili ona smatraju da je najcelishodnije. Da bi ta ideja mogla da se sprovede u delo svaki pojedinac treba da uživa iste slobode ograničene jedino slobodama drugih članova društva. Osim toga treba da postoji pravedna raspodela primarnih društvenih dobara. Ta raspodela je pravedna ako je svaki pojedinac imao jednaku priliku da zauzme one pozicije u društvu koje donose određene povlastice i ako niko ne može da profitira od prednosti koje ničim nije zaslužio osim kada je to profitiranje i u korist onih koji su u najgorem položaju u društvu. Pravedna raspodela primarnih društvenih dobara odvija se kroz institucije koje čine takozvanu osnovnu strukturu. Prema Rolsu ugovorno pravo ne bi trebalo da bude deo te strukture iz više razloga. Mi smo identifikovali te razloge i ponudili kontra argumente koji su nas doveli do zaključka da bi ugovorno pravo trebalo da ima, i da zapravo ima, distributivnu ulogu u društvu, te da bi trebalo da bude deo Rolsove osnovne strukture.