STATUT AUTONOMNE POKRAJINE U USTAVNOM PRAVU REPUBLIKE SRBIJE – Osvrt nа nekа nаčelnа ustаvno-prаvnа pitаnjа u postupku ocene ustаvnosti Stаtutа Autonomne pokrаjine Vojvodine - - Korhecz, Tamas (Pravni zapisi, 2014)
Ustavni sud Srbije u postupku ocene ustavnosti i zakonitosti Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine nalazi se pred kompleksnim, politički osetljivim i stručno složenim zadatkom. Imajući u vidu nedorečene a ponekad i neusklađene odredbe Ustava o pokrajinskoj autonomiji, Odluka USS će nužno predstavljati i politički izbor, izbor među konkuretnim načelima i vrednostima ustavnog sistema Srbije. Ovaj rad ima za cilj da kompleksnom analizom izvora ustavnog prava, primenom raznovrsnih metoda tumačenja ustava i ustavno-pravnih normi da skroman doprinos stručno-naučnoj raspravi o ustavnosti Statuta APV, i da ponudi utemeljen odgovor na ona načelna ustavno-pravna pitanja koje je formulisao sam ustavni sud u postupku ocene ustavnosti i zakonitosti Statuta APV. Zaključak ovog rada jeste da su argumenti izneti u predlogu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta APV prvenstveno zasnovani na gramatičnom metodu tumačenja ustava i da stavovi autora predloga tendenciozno zaobilaze specifičan pravni karakter i pravnu snagu Statuta APV kao sui genersi propisa u ustavnbom pravu Srbije. Ukoliko Odluka ustavni suda0 bude utemeljena na pravilima jezičko-logičkog, istorijskog, ciljnog i doktrinarnog tumačenja ustavnih odredbi, i pri tome biće i dosledan u argumentaciji, Odluka USS može doprineti jačanju vladavine prava i pravne sigurnosti u Republici Srbiji. Ključne reči: Statut, ustavnost, autonomna pokrajina, centralizacija, nacionalne zajednice, ravnopravnost, tumačenje ustava, hijerarhija propisa.