NOVO MOGUĆE TUMAČENJE PARAGRAFA JUSTINIJANOVIH DIGESTA D.9.2.27.14: PRILOG IZUČAVANJU ZAČETAKA PRAVA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U RIMSKOM PRAVU - Aličić, Samir (Pravni zapisi, 2023)
Predmet rada je analiza značenja pasusa Justinijanovih Digesta D.9.2.27.14. Autor na osnovu uporedne analize izvora izvodi sledeće zaključke. Izvesno je da ni Celz ni Ulpijan u tekstu D.9.2.27.14 nisu sumnjali da se u slučaju zagađenja zemljišta korovom može dati interdikt quod vi aut clam, jer su ispunjeni svi uslovi za njegovu primenu. Interdiktom može da se zahteva samo šteta koja će nastati u roku od godinu dana. Iz tog razloga ovo procesno sredstvo pripada ili vlasniku zemlje ili, ako je zemljište dato u zakup, zakupcu. Iz istog razloga daje se pored interdikta i akvilijanska tužba, s tim što se može upotrebiti samo jedno od ta dva procesna sredstva. Ona pripada kako vlasniku zemlje, tako i zakupcu. Zakupcu se daje za onu štetu koja nastane pre isteka zakupa, a vlasniku za onu koja nastane kasnije. Tužba se i vlasniku i zakupcu ne daje kao direktna, nego kao actio in factum ex lege Aquilia. Razlog za to ne može se sa sigurnošću utvrditi.
Keywords: lex Aquilia; damnum iniuria datum; šteta; vanugovorna odgovornost; interdictum quod vi aut clam; zagađenje; obligacije; pravo zaštite životne sredine; rimsko pravo