JERETICI I DISIDENTI: VERNICI PRIGOVARAČI SAVESTI I JUGOSLOVENSKO VOJNO KRIVIČNO PRAVO OD 1945. DO 1991.: RELIGIOUS CONSCIENTIOUS OBJECTORS UNDER YUGOSLAV MILITARY CRIMINAL LAW 1945-1991 - Božić, Marko D (Pravni zapisi, 2023)
U radu se izlažu rezultati istraživanja koje je za predmet imalo četrdeset godina dugu borbu za priznanje prava na prigovor savesti u socijalističkoj Jugoslaviji. Uzdržavajući se od vrednosnih sudova, autor teži da opiše i objasni evoluciju jugoslovenskog vojnog krivičnog zakonodavstva kroz ispitivanje njenih istorijskih uzroka i unutrašnje logike. Metodološki, studija se oslanja na normativnu analizu relevantnog pravnog okvira koji je do sada bio nedovoljno istražen ili čak potpuno zanemaren – što je posebno slučaj sa Izmenama i dopunama Zakona o vojnoj obavezi iz 1989. godine kojim je pravo na prigovor savesti i uvedeno u jugoslovenski pravni sistem – kao i sa tim povezanom arhivskom građom, novinskim izveštavanjem i drugim tekstovima koji upućuju na politički kontekst pravne reforme iz 1989. godine. Studija baca novo svetlo na socijalistički sekularizam, propituje raširena shvatanja o Jugoslovenskoj narodnoj armiji kao konzervativnoj i kompromisu nesklonoj instituciji, te doprinosi široj teorijskoj raspravi na temu nejasne pravne prirode prigovora savesti koji se shvata i kao pravo i kao privilegija.
Keywords: pravo na prigovor savesti; Socijalistička Jugoslavija; Jugoslovenska narodna armija; vernici prigovarači savesti; male protestantske verske zajednice; Slovenački mirovni pokret