LICE ZADUŽENO ZA USKLAĐENOST POSLOVANJA U REPUBLICI SRBIJI: ZAPOSLENI ILI PRIVREMENI MENADŽER? - Tošić, Iva; Miailović, Jovana (Pravni zapisi, 2023)
U prvom delu rada autorke analiziraju načelo zakonitosti poslovanja i osnovne karakteristike funkcije praćenja usklađenosti. S obzirom na to da je načelo zakonitosti poslovanja jedan od preduslova za postizanje dobrog korporativnog upravljanja, od velikog je značaja uređivanje pravnog položaja lica (odeljenja) koje će obavljati funkciju usklađenosti poslovanja. Pravni položaj lica koje obavlja ovu funkciju može biti različito uređen, te ovo lice može biti angažovano kao zaposleni ili eksterni stručnjak.U drugom delu rada autorke analiziraju načine angažovanja lica koje obavlja compliance funkciju uzimajući u obzir postojeću praksu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj gde ova funkcija ima dugu tradiciju. Usklađivanje sa ovim primerima, u trenutku kada je ova funkcija tek u razvitku, može biti izazovno za Republiku Srbiju. U međuvremenu, autorke predlažu da kompanije u Republici Srbiji angažuju lice zaduženo za usklađenost poslovanja u formi privremenog menadžera.
Keywords: korporativno upravljanje; usklađenost; lice zaduženo za usklađenost poslovanja; privremeni menadžer; načelo zakonitosti poslovanja; novi oblici rada