NOVA GRANICA: IZAZOVI RASTUĆEG UTICAJA PRAVA O ZAŠTITI LIČNIH PODATAKA NA STEČAJNO PRAVO - Tajti, Tibor (Pravni zapisi, 2023)
Kako, na koji način i sa kojim posledicama pravo zaštite ličnih podataka (u Evropi: data protection – u SAD: data privacy) utiče na stečajno pravo pitanja su koja su ostala neobrađena i pored besprimernog značaja koji je pravo zaštite ličnih podataka dobilo u poslednje dve decenije kako u Evropi, tako i globalno. Pored opisa istorije i glavnih karakteristika regulative i problema između dveju grana prava, članak pokušava da nadopuni ovaj vakuum putem analize jednog broja sudskih odluka i odluka agencija za zaštitu ličnih podataka koje se bave pitanjima uticaja prava zaštite ličnih podataka na stečajno pravo. Analizirani slučajevi su prvenstveno iz Evrope, Sjedinjenih Država, kao i iz Kanade i Kine, kao primeri pravnih sistema koji su našli svoj specifičan model zaštite ličnih podataka.
Keywords: stečajno pravo; pravo zaštite ličnih podataka; Uredba Evropske unije o stečajnom postupku (prerađena verzija); e-Justice portal Evropske unije; spojeni stečajni registri; birokratija (red tape); pravni sistemi središnje orijentacije