ELEKTRIČNA VOZILA U REPUBLICI SRBIJI: INSTRUMENT ENERGETSKE TRANZICIJE? - Kuzman, Milos (Pravni zapisi, 2023)
Sve učestalije globalne posledice klimatskih promena nisu zaobišle ni Republiku Srbiju. Kako se brojnim međunarodnim konvencijama obavezala da preduzme mere koje će smanjiti uticaj klimatskih promena, Republika Srbija je započela sprovođenje energetske tranzicije kao jednog od instrumenata uz pomoć koga će postići preuzete ciljeve. Vozila na električni pogon, odnosno hibridna vozila predstavljaju način uz pomoć koga se energetska tranzicija može ubrzati i u aprilu 2021. godine osnovne odredbe o njima su našle mesto u pozitivnom zakonodavstvu. U ovom radu se razmatra da li doneti propisi u ovoj oblasti predstavljaju dobru polaznu osnovu za dostizanje ciljeva energetske tranzicije kao i šta je potrebno dodatno učiniti da bi se njihovom primenom postigao željeni efekat.
Keywords: klimatske promene; energetska tranzicija; električna vozila; obnovljivi izvori energije; autonomna vozila