ČLAN 11. ITALIJANSKOG USTAVA: IZMEĐU DOMAĆEG I MEĐUNARODNOG PRAVA - Zicchittu, Paolo (Pravni zapisi, 2023)
Imajući u vidu nedavnu invaziju ruske vojske na Ukrajinu, ovaj esej se bavi razmišljanjima o značenju, obimu i primeni člana 11. italijanskog ustava. U članku se posebno, iz dijahronijske perspektive, analizira odbacivanje rata i ispituju njegove praktične posledice stavljanjem u središte interesovanja odnos između ustavnog prava i međunarodnog prava u definisanju pojmova rata i kolektivne samoodbrane.
Keywords: član 11. italijanskog ustava; rat u Ukrajini; samoodbrana; pacifistički princip; internacionalistički princip; princip solidarnosti