ZAŠTITA PRAVA NA RAD OSOBA SA INVALIDITETOM: ISKUSTVO KAZAKHSTANA IZ UGLA MEĐUNARODNOG PRAVA I PRAVA EU - Adibayev, Asset; Susi, Mart (Pravni zapisi, 2023)
Uprkos ratifikaciji Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom od strane većine država, ova kategorija lica se i dalje suočava sa različitim izazovima. Jaz između deklarativne prirode jednakih prava osoba sa invaliditetom i praktične implementacije koncepta jednakosti posebno je evidentan u oblasti mogućnosti zapošljavanja. Iako je većina zemalja, uključujući Kazahstan, prenela ideje o jednakom tretmanu osoba sa invaliditetom u nacionalno zakonodavstvo, situacija je i dalje nezadovoljavajuća, pa se možemo zapitati zašto? To je posebno relevantno u oblasti rada i povezano sa nedovoljnim nadzorom vlade nad načinom na koji privatni akteri na radnom mestu primenjuju pravne principe. Neophodni su specifični domaći efikasni mehanizmi i pravni lekovi, ruku podruku sa međunarodnim nadzorom, kako bi se umanjila neslaganja između onoga na šta su se zemlje obavezale i načina na koji se pridržavaju obaveza zaštite prava osoba sa invaliditetom. Kazahstan treba da dopuni svoju posvećenost ovim pravima nacionalnim akcionim planom.
Keywords: pravo na rad osoba sa invaliditetom; inkluzivno obrazovanje; pravo kao praksa; deklarativnost prava ljudskih prava; međunarodne konvencije; domaće zakonodavstvo