PODELA IZMEĐU IDEALIZMA I PRAKTIČNOSTI U PRIZNAVANJU OSNOVNIH PRAVA ŽIVOTINJA - Susi, Mari-Ann (Pravni zapisi, 2022)
Savremeni teorijski diskurs posmatra životinje kao ranjivu grupu, a prepoznaje i njihovu sposobnost za duševnu patnju. Pitanje zašto ovo priznanje nije pretočeno u globalnu i univerzalno prihvaćenu saglasnost o priznavаnju osnovnih prava određenoj grupi životinja relevantno je za zaštitu prava životinja, ali istovremeno ilustruje podelu između idealističke i normativne dimenzije prava. Čini se da su ljudi hiljadama godina znali da su barem neke životinje sposobne da pate i da predstavljaju ranjivu grupu. Promene u zaštiti prava životinja dovele su do nekih promena u zakonodavstvu, ali one nisu fundamentalne i ne tiču se težnje ka univerzalnom prihvatanju da životinje imaju osnovna prava. To znači da moraju da postoje neki drugi – odlučujući – faktori koji su potrebni da se od faze prepoznavanja ranjivosti pređe u fazu normativnog razvoja.
Keywords: prava životinja; pristup zasnovan na sposobnostima; ranjivost i jednakost; osnovna norma; progresivni razvojni pristup; psihička patnja životinja; osnovna prava; problem podele između jeste i treba