TRI MODELA ZA UREĐENJE USTAVNIH POREDAKA - Belov, Martin (Pravni zapisi, 2022)
Ovaj rad istražuje ustavne tranzicije sa stanovišta tri ponuđena modela. To su vestfalski konstitucionalizam, postvestfalski konstitucionalizam i neovestfalski konstitucionalizam. Analiza se fokusira na krizu dve glavne paradigme vestfalske moderne – teritorijalnoj moći i hijerarhiji koja se projektuje u ustavnoj supremaciji i političkom suverenitetu. Rad istražuje kako globalizam i neoregionalizam problematizuju ova dva glavna oblika vestfalske ustavne geometrije. Diskusija se vodi o metamorfozama stubova konstitucionalizma u kontekstu globalizacije kao holističkog i univerzalnog projekta koji se odvija poslednjih decenija, kao i aktuelnih trendova redefinisanja globalizacije u odnosu na globalni regionalizam i postteritorijalno tehnokratsko upravljanje.
Keywords: kriza teritorijalnosti; hijerarhija; suverenitet; tranzicija; konstitucionalizam mimo državnosti; nadnacionalni konstitucionalizam; globalni konstitucionalizam; konstitucionalizacija međunarodnog prava; internacionalizacija ustavnog prava; regionalizam