KOLIKO JE NOVI ZAKON O DIGITALNOJ IMOVINI SRBIJE ZAPRAVO „DIGITALAN”? - Motika, Zeljka (Pravni zapisi, 2022)
Predmetni rad izdvaja u fokus izmene iz 2021. godine koje je uveo Zakon o digitalnojimovini u pravni sistem Republike Srbije i kontekstualizuje promene iz perspektive većpostojeće prakse. U uvodnom delu razmatra se pitanje da li blokčejn tehnologija može da obezbedi poverenje i sigurnost u transakcijama koje se odvijaju putem interneta, izmeđuučesnika iz svih delova sveta. Razmatraju se razlozi koji su doveli do stvaranja regulatornogokvira koji se odnosi na vrednosti koje se prenose putem DLT-a. U centralnom delu fokus jena prikazu osnovnih premisa Zakona o digitalnoj imovini, rešenja i ključnih izuzetaka, kao idefinicija pojmova i šta oni znače za lokalnu privredu. Date su osnovne informacije ovrstama digitalne imovine, načinu i postupku izdavanja digitalne imovine, kao i rešenja kojasu primenjena na subjekte koji pružaju usluge povezane sa digitalnom imovinom. Pregledizmena legislative EU u predmetnoj materiji prati niz zaključnih razmatranja o uticajuregulisanja materije koja je predmet ovog zakona na privredu i razvoj Srbije kroz prizmunovih tehnologija. Deo razmatranja se odnosi na osobine tehnologije i na analizu dometaregulatornog okvira u odnosu na dalji razvoj tehnologije, kao i da li regulativa koja se sadadonosi od strane zakonodavca ima dovoljnu širinu da može da obuhvati i promene koje seočekuju, odnosno da li je postojeći regulatorni pristup adekvatan da uredi promene koje tekdolaze.
Keywords: digitalna imovina; ICO; beli papir; tokeni; blokčejn