LJUDSКA PRAVA STRANACA KOJIMA JE ODBIJEN ULAZAK I KOJI SU PRITVORENI U TRANZITNOJ ZONI AERODROMA: OD SAGE NOVAКA ĐOКOVIĆA DO ARBITRARNOG PRITVARANJA H. G. D. - Kovačević, Nikola (Pravni zapisi, 2022)
Pravo na slobodu i bezbednost ličnosti, kao i apsolutno pravo pojedincada ne bude zlostavljan ili proteran na teritoriju države u kojoj bi sesuočio sa takvim rizikom, predstavljaju kamen temeljac zaštite izbeglica imigranata na svim graničnim prelazima. Međutim, bez obzira na migracionistatus stranca koji dolazi na granične kontrolne punktove, čitav obimljudskih prava štiti pojedinca od službenika granične policije koji vršesuverenitet države prilikom kontrolisanja ulaska, boravka ili proterivanjastranaca sa njene teritorije. Ovo neosporno pravo države nije apsolutno imora se sprovoditi u skladu sa međunarodnim pravom ljudskih prava, alii međunarodnim izbegličkim pravom. Inspirisan slučajem Novaka Đokovića,ovaj članak se bavi pravnim statusom stranaca kojima je odbijen ulazakna teritoriju određene zemlje i koji su zadržani u tranzitnim zonamaaerodroma. Praksa na beogradskom aerodromu služi kao studija slučaja.Status stranaca u tranzitnoj zoni aerodroma „Nikola Tesla” sagledan je izugla prava na slobodu i bezbednost ličnosti i standarda koji su proizašli izprakse Evropskog suda za ljudska prava.
Keywords: tranzitna zona aerodroma; pravo na slobodu i bezbednost ličnosti; prava osoba lišenih slobode; pritvor; lišenje slobode