DUGOTRAJNI POST-COVID SIMPTOM: VREME ZA REFORMU FISKALNIH PRAVILA EU? - Babin, Mihajlo; Ivanov, Iva; Erić, Miloš (Pravni zapisi, 2022)
U radu se istražuje usklađenost fiskalnih pravila EU u periodu 1992– 2020. Fiskalna pravila EU su propisana kao smernice i predstavljaju tipičan primer pristupa mekog prava. Negativan uticaj pristupa mekog prava je vidljiviji nakon perioda ekonomske krize (2008–2009; 2020–2022). Nepoštovanje propisanih limita na nivou budžetskog deficita i javnog duga stvara nestabilnost i razne negativne ekonomske efekte. U radu se ukazuje na to da postojeć a pravila nisu adekvatna funkciji zbog koje su doneta. U radu se ističe da su dizajn i primena pravila loši i da je zapravo Evropska komisija, od koje se očekivalo da bude zastrašujući pas čuvar, u stvari krezubi pas. Cilj rada je da predstavi potencijalne reformske alternative sa ciljem da se doprinese ponovnom uspostavljanju zdravog fiskalnog okvira u EU.
Keywords: fiskalna pravila; fiskalna politika; mastrihtski kriterijumi; reforma; EU