DOKUMENT U SLUŽBI ZAKLJUČENJA UGOVORA I PRENOSA PRAVA: PREPLITANJE RIMSKE I GRČKE PRAVNE TRADICIJE U VIZANTIJSKOM PRIVATNOM PRAVU - Ilić, Tamara (Pravni zapisi, 2022)
Kupoprodajni ugovor, u grčkim dokumentima nazvan πρᾶσις καὶἀγορασία, prema svojoj dvostrukoj prirodi, ili samo πρᾶσις, prigodan je zaanalizu različitih pravnih pitanja. Istražujući vizantijski tipski dokumentπρατήριον ἔγγραφον u radu želimo da istražimo prirodu kupoprodajnogugovora u tom pravnom sistemu. Diplomatičke formule sadrže podatke osaglasnosti volja ugovornih strana, kao i frazu da je dokument sastavljen„radi sigurnosti”, što dovodi u pitanje formalnost tog pravnog posla. Uradu je takođe razmatrana uloga dokumenta u sticanju, odnosno prenosustvarnog prava, s obzirom na to da je sporno da li sastavljanje i predajadokumenta impliciraju i te radnje. Metodološki pristup podrazumeva jezičkotumačenje klauzula i tipiziranih diplomatičkih formula u dokumentima,kao i odredaba u pravnim zbirkama, koje dopunjuje komparativnoistorijskimetod.
Keywords: Vizantijsko pravo; antičko grčko pravo; rimsko pravo; pravo svojine; vizantijska diplomatika; traditio ficta