PRAVO KONKURENCIJE U ERI INTERNETA INTELIGENTNIH UREĐAJA - Nikolic, Igor (Pravni zapisi, 2022)
Internet inteligentnih stvari (IIS) uvodi mobilnu internet vezu u mnoge ekonomske sektore.Od 5G standarda se očekuje da igra ključnu ulogu u povezivanju različitih uređaja. Međutim,uvođenje mobilne internet veze zahteva od raznolike grupe kompanija licenciranje patenataesencijalnih za 5G standard. Trenutno, jedno od glavnih pitanja pred Evropskom komisijomje kako efektivno licencirati esencijalne patente u IIS. Pravo konkurencije se često navodi kaomoguće rešenje koje bi ili direktno regulisalo određenje prakse u licenciranju ili bi trebalo dase povuče i omogući privredi da kolektivno dogovara o najboljim rešenjima za licenciranjeesencijalnih patenata. Autor analizira tri situacije u kojima se razmatra odgovarajuća ulogaprava konkurencije: i) odbijanje licenciranja patenata na različitim nivoima proizvodnje; ii)kolektivno formiranje cena za standard i iii) kolektivno licenciranje patenata. U članku seposebno razmatra svaka situacija i analizira odgovarajuća uloga prava konkurencije udoprinošenju efikasnom licenciranju esencijalnih patenata u IIS.
Keywords: patenti esencijalni za standard; internet inteligentnih uređaja; 5G; pravo konkurencije