INSTITUCIONALNI AKTERI KAO MEĐUNARODNI ZAKONODAVCI U OBLASTI BIZNISA I LJUDSKIH PRAVA: RUKOVODEĆA NAČELA UJEDINJENIH NACIJA O BIZNISU I LJUDSKIM PRAVIMA I ŠIRE - Letnar Černič, Jernej (Pravni zapisi, 2021)
Biznis i ljudska prava predstavljaju interdisciplinarnu oblast, koja se zalaže za to da i država i poslovni subjekti budu nosioci obaveza koje se tiču ljudskih prava. Oblast biznisa i ljudskih prava ima za cilj da reguliše i spreči negativne uticaje poslovanja na svim nivoima globalnih lanaca snabdevanja. Pristup međunarodnog prava u ovom pogledu je do sada bio ograničen. Države su tradicionalno bile glavni učesnik u međunarodnoj zajednici. Ipak, ovaj članak ima za cilj da testira argumente koje je Jovanović izneo u svojoj knjizi Priroda međunarodnog prava iz 2019. godine, a to je da su institucionalni nedržavni akteri sposobni da kreiraju pravila međunarodnog prava. Opremljen ovim saznanjima, ovaj članak tvrdi da je Savet UN za ljudska prava usvajanjem Rukovodećih načela o biznisu i ljudskim pravima ponovio obaveze država i indirektno korporacija u pogledu ljudskih prava u međunarodnom pravu kako bi zaštitio dostojanstvo nosilaca prava u lokalnom i globalnom okruženju.
Keywords: filozofija međunarodnog prava; institucionalni akteri; biznis i ljudska prava; ljudska prava; državne obaveze; korporativne obaveze; Rukovodeća načela Ujedinjenih nacija o biznisu i ljudskim pravima