ODLUKA FEJSBUKOVOG NADZORNOG ODBORA U SLUČAJU TRAJNE SUSPENZIJE NALOGA DONALDA TRAMPA - Vukčević, Ivana (Pravni zapisi, 2021)
Fejsbukov Nadzorni odbor („Oversight Board“), telo koje je kompanija formirala kako bi delovalo kao apelacioni mehanizam za Fejsbukovo moderiranje sadržaja, objavio je 5. maja 2021. godine odluku o „suspenziji na neodređeno vreme“ naloga bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. Fejsbuk je odluku o suspenziji doneo između 6. i 7. januara 2021. godine zbog Trampovih objava u vezi s neredima na Kapitol hilu u Vašingtonu. Ovaj komentar analizira odluku Nadzornog odbora i pokazuje njegovo gotovo isključivo oslanjanje na međunarodne standarde ljudskih prava, što je pozitivno. Pored toga, analiza odluke ukazuje na teškoće i potencijalan nedostatak volje Fejsbuka u pogledu formiranja jedinstvenog načina na koji tretira profile političkih lidera, kao i opiranje kompanije da se uhvati u koštac sa načinom na koji je njen poslovni model potencijalno doprineo nasilnim događajima, uključujući i nerede na Kapitol hilu, 6. januara 2021. godine.
Keywords: Fejsbuk; Nadzorni odbor; Donald Tramp; sloboda govora; društvene mreže; moderiranje sadržaja; suspenzija na neodređeno vreme; politički lideri; profili velikog uticaja; međunarodno pravo ljudskih prava