„NEREDOVITO STANJE“:PANDEMIJSKA KONCENTRACIJA EGZEKUTIVNIH OVLASTI U HRVATSKOJ - Gardašević, Đorđe (Pravni zapisi, 2021)
Suočene s pandemijom Covida-19, države širom svijeta usvojile su niz specijalnih mjera. Dok su neke u tu svrhu posegnule za ustavnim normama o izvanrednim stanjima, druge su djelovale kroz zakonodavstvo. Autor tvrdi da učinci zakonodavnog pristupa epidemiji u Hrvatskoj zapravo odgovaraju stanju nužnosti u pravom smislu riječi, iako javna vlast pokušava cijeli slučaj prikazati kao stanje „pravne normalnosti“. Preciznije, autor tvrdi da usvojeni model u praksi proizvodi koncentraciju ovlasti u rukama egzekutivne grane vlasti u mjeri koja daleko prelazi ono što se može očekivati u redovnom stanju. Da bi to dokazao, autor analizira hrvatski anti-epidemijski okvir kroz nekoliko elemenata (deklaracija izvanrednog stanja, zakonodavne ovlasti, nadzor na egzekutivnim izvanrednim mjerama, zasjedanje parlamenta). Konačno autor tvrdi da je u Hrvatskoj trebalo proglasiti ustavno predviđeno stanje velike prirodne nepogode.
Keywords: Covid-19; pandemija; epidemija; izvanredna stanja; Hrvatska