ODGOVORNO ISTRAŽIVANJE I INOVACIJE (RRI) U MAĐARSKOJ: ZAPADNI MODEL, ISTOČNI NELIBERALNI REŽIM I SLUČAJ ODLOŽENE INSTITUCIONALNE ADAPTACIJE - Varju, Marton (Pravni zapisi, 2021)
Odgovorno istraživanje i inovacije (RRI) predstavljaju način upravljanja istraživanjem, razvojem i inovacijama (RDI) koji se razvio prvenstveno u evropskim državama sa tradicijom i/ili kulturom zajedničkog i savetodavnog upravljanja tehnologijom. Pretpostavlja postojanje otvorenih, transparentnih i pristupačnih procesa donošenja politika i kulture odgovornosti u vladinom i u privatnom domenu. U Mađarskoj, gde bi RDI trebalo da bude ključ ekonomske konkurentnosti, RRI nikada nije zaživeo. Proučavanjem regulative mađarskog RDI sistema, postaje jasno da postoji značajan stepen institucionalne nepodudarnosti sa rešenjima koja RRI promoviše. Štaviše, vladajuća većina i trenutni model kreiranja politike i upravljanja sprečavaju ili namerno isključuju primenu RRI-ja.
Keywords: RRI; odgovorno istraživanje i inovacije; sistemi istraživanja i inovacija; institucionalna adaptacija; neliberalna demokratija; neoveberijanska država; Mađarska