ŠTA ČINI SISTEM KRIVIČNOPRAVNE ZAŠTITE INTEGRITETA TRŽIŠTA KAPITALA U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA EFIKASNIM? BLANKETNA KRIVIČNA DELA PROTIV INTEGRITETA TRŽIŠTA KAPITALA I SISTEM KRIVIČNOG GONJENJA - Tajti, Tibor (Pravni zapisi, 2021)
Članak istražuje ključne faktore koji čine krivičnopravnu zaštitu tržišta kapitala Sjedinjenih Američkih Država (SAD) efikasnom, imajući u vidu da je ta zaštita integralni deo tržišta kapitala i regulatornog sistema hartija od vrednosti. U članku se analiziraju uloga i karakteristike blanketnih krivičnih dela protiv tržišta kapitala predviđena u saveznim zakonima o tržištu kapitala, kao i njihova povezanost sa opštim krivičnim delima. Osim toga, predmet analize su i bliska saradnja Komisije za berzu hartija od vrednosti (SEC) i tužilaštava, važeći standardi u pogledu postupka dokazivanja, kao i osnovne ideje koje čine suštinu zakona o tržištu kapitala. Bogato američko iskustvo trebalo bi da bude poučno ne samo državama članicama Evropske unije (EU) koje teže da podstaknu dalji razvoj već razvijenijih tržišta kapitala, nego i onim državama koje nastoje da pristupe EU (npr. Srbija) ili da razviju tržište kapitala, što nije moguće postići bez efikasnog gonjenja krivičnih dela protiv tržišta kapitala.
Keywords: tržišta kapitala; blanketna krivična dela protiv tržišta kapitala; dokazivanje mens rea; posredni dokazi; nulla crimen sine lege