Buduća šteta i mogućnosti njezine naknade - Matijević, Berislav (Pravni zapisi, 2018)
Rad je posvećen interpretaciji jednog specifičnog oblika štete: buduće štete. Autor polazi od samog pojma štete u smislu građanskog prava, preko razlikovanja pojma imovinske i neimovinske štete u smislu Zakona o obveznim odnosima, pa sve do ostalih kriterija kojima se vrši razvrstavanje imovinskih i neimovinskih šteta, gdje se posebna pažnja posvećuje kriteriju izvjesnosti nastupanja štete koji polazi od trenutka nastanka štete pa do prestanka štetnih posljedica. Prema navedenom kriteriju, štete se dijele na postojeće, buduće i nepredvidive. Pri tome u radu se posebno ukazuje na dualizam koji postoji u kategoriji budućih šteta, koji ih dijeli na buduće konstantne i na buduće predvidive. Završni dio rada obrađuje materiju naknade budućih šteta, posebno sa stajališta imovinskih šteta, a posebno sa stajališta neimovinskih šteta. Zaključna razmišljanja posvećena su de facto kritici postojećeg stanja koje vlada u materiji naknade budućih konstantnih neimovinskih šteta. Ključne riječi: šteta, buduća šteta, imovinska šteta, neimovinska šteta, naknada buduće štete.