NEZAKONITO ODLAGANJE OTPADA U ZAKONODAVSTVU EU I PRAKSI SUDA PRAVDE EU - Batrićević, Ana S; Paunović, Nikola V (Pravni zapisi, 2018)
U ovom radu se, primenom normativno-pravnog metoda, analiziraju normativni okviri Evropske unije kojima je regulisana oblast odlaganja otpada i razmatraju slučajevi izneti pred Sud pravde EU, primenom metoda analize (studije) slučaja, sa ciljem da se doprinese stvaranju slike o njihovoj primeni. Analizirani su pravni okviri EU bitni za odlaganje otpada, sa osvrtom na izmene acquis-a u toj sferi od maja 2018. Objašnjeni su funkcionisanje i uloga Suda pravde EU u sprovođenju komunitarnog prava. Prikazani su slučajevi nezakonitog postupanja u oblasti odlaganja otpada na deponije, uključujći i tretman otpadnih voda u kojima je taj sud odlučivao. U zaključku je ukazano na negativne efekte odlaganja otpada na deponije i na potrebu da se oni redukuju intervenisanjem na normativnom i praktičnom planu. Kao rezultat analize normativnog okvira s jedne i sudske prakse s druge strane, uočene su razlike između postupanja država članica, kao i diskrepanca između normativnog i stvarnog u toj oblasti. Ključne reči: nepropisno odlaganje otpada, upravljanje otpadom, reciklaža otpada, sprečavanje nastanka otpada, ekološko pravo EU, praksa Suda pravde EU, deponije.