DE IURE POTVRĐENOST MULTIKULTURALNOG KARAKTERA AP VOJVODINE – kritički prikaz (ne)postojećih normativnih nadležnosti autonomne pokrajine u oblasti manjinskih prava – - Beretka, Katinka (Pravni zapisi, 2018)
Apstrakt: Ustav Republike Srbije iz 2006. godine ne zahteva posebna nacionalna, kulturna ili istorijska svojstva za uvođenje pokrajinske autonomije na određenoj teritoriji, ali skoro se svi slažu da šarolik nacionalni sastav populacije, njene multikulturalne, multijezičke tradicije predstavljaju značajan elemenat autonomije AP Vojvodine. Na posredan način je i ustavotvorac potvrdio ovaj stav kada je dozvolio da se pokrajinskim propisima, u skladu sa Ustavom, na osnovu zakona, ustanovljavaju dodatna prava pripadnika nacionalnih manjina. Pitanje je kako se ova nadležnost AP Vojvodine realizovala u praksi, naročito nakon donošenja Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine 2009. godine. Cilj rada je da se kritički prikažu nadležnosti AP Vojvodine u oblasti manjinskih prava kojima se održava, ostvaruje, odnosno razvija njen de facto multikuturalni karakter, sa posebnim osvrtom na normativne mogućnosti autonomne pokrajine u skladu sa postojećim pravnim okvirom i ustavnosudskom praksom. Ključne reči: Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina, normativne nadležnosti, prava nacionalnih manjina, Ustavni sud Srbije.