OPŠTA TEORIJA PRAVA - ZAČECI - Vranjanac, Dušan (Pravni zapisi, 2016)
Članak se bavi nastankom opšte teorijskopravne discipline, opšte teorije prava (Allgemeine Rechtslehre), odnosno jurisprudencije (jurisprudence). Nakon kratkog istorijskog pregleda razvoja teorijskih pokušaja analize prava, razmatran je rad nekih pravnih pisaca koji se smatraju za tvorce ove discipline (Ostina, Merkela, Korkunova). U zaključku je napravljen osvrt na značaj i domete ove nauke.