Institucionalne barijere ulaska na tržište Republike Srbije i potencijalna konkurencija - Brašić, Jovana R (Pravni zapisi, 2016)
Predmet rada jeste izučavanje karakteristika tržišnog okruženja u Republici Srbiji uz analizu klјučnih pravnih problema od uticaja na potencijalne konkurente i razvoj privrednog sistema zemlje. Poseban akcenat autor stavlјa na istraživanje institucionalnih barijera ulaska na tržište ističući važnost pravne sigurnosti za privlačenje novih investitora. Cilј rada je ukazati na moguće pravce unapređenja institucionalnih okvira tržišne ekonomije u Republici Srbiji, a imajući u vidu iskustva razvijenih i nerazvijenih zemalja. Korišćenjem osnovnih naučno-istraživačkih metoda u radu je učinjen prikaz trenutnog tržišnog stanja u Republici Srbiji, uz osvrtanje na savremene ekonomske tokove globalizacije i tranzicije, postepen razvoj ekonomskog sistema Republike Srbije, kao i značaj stabilnog pravnog sistema za dalјi razvoj konkurentnog tržišnog okruženja. Klјučne reči: barijere ulaska na tržište, pravne prepreke, pravni sistem, regulatorni okvir, potencijalna konkurencija.