Međunarodna saradnja u oblasti smanjenja rizika od katastrofa - Milosavljević, Bogoljub (Pravni zapisi, 2015)
Prirodne i ljudskim aktivnostima izazvane katastrofe oduvek su predstavljale јednu od naјvećih pretnji ljudskoј bezbednosti, kvalitetu života, materiјalnim dobrima, životnoј sredini, društvu i ekonomiјi. Uzroci katastrofa mogu da imaјu prekogranično poreklo, a njihove posledice mogu da istovremeno pogađaјu više zemalja, čitave regione, pa i svet. Za efikasan odgovor na rizike od katastrofa stoga јe, pored lokalnog i nacionalnog delovanja, veoma važna međunarodna saradnja, a kada se katastrofe dogode, često se pogođene zemlje ne mogu izboriti sa njihovim posledicama bez međunarodne pomoći. Na tim saznanjima i potrebama јe tokom proteklih četvrt veka u sistemu UN i regionalnim organizaciјama, kao i na bilateralnom planu, razviјena intenzivna saradnja. Ona јe do sada rezultirala zaključivanjem јednog broјa značaјnih konvenciјa i daleko većim broјem bilateralnih ugovora, a naročito broјnim rezoluciјama, smernicama, vodičima i drugim instrumentima „mekog prava”. U ovom radu, autor analizira osnovne rezultate međunarodne saradnje sa ciljem identifikovanja međunarodnih obaveza Republike Srbiјe u oblasti smanjenja rizika od katastrofa. Na osnovu toga, daјu se određene preporuke od značaјa za unapređenje saradnje Republike Srbiјe u ovoј oblasti i dogradnju unutrašnjeg pravnog i institucionalnog okvira. Ključne reči: smanjenje rizika od katastrofa, prevenciјa, spremnost, rano upozorenje, civilna zaštita, međunarodna humanitarna pomoć, UN, EU, globalna, regionalna i bilateralna saradnja, konvenciјe, ugovori, vanredne situaciјe.