SADRŽINA I SVRSISHODNOST REALNOG DUGA - Pavićević, Aleksandra G. (Pravni zapisi, 2015)
Predmet rada čini sadržina realnog duga, potencijalno novog prava obezbeđenja Srbije de lege ferenda. Primenom uporednopravnog metoda autor istražuje sličnosti i razlike jednog segmenta nemačke regulative zemljišnog duga i regulative realnog duga iz teksta Nacrta zakonika o svojini i drugim stvarnim pravima Srbije. Autor ocenjuje da su suštinske razlike zemljišnog, pa i realnog duga u odnosu na hipoteku (koja je sadržinski najsličniji institut domaćeg prava): neakcesornost i višefunkcionalnost. Ova svojstva realnog duga bitno utiču na uslove realizacije prava namirenja, čineći tako i sadržinu ovog instituta drugačijom od hipoteke, što sugeriše svrsishodnost uvođenja realnog duga u buduće pravo Srbije. Ključne reči: neakcesorno pravo obezbeđenja, realni dug, zemljišni dug, sadržina realnog duga.