MIROVNI UGOVORI U 21. VEKU: PUNOVAŽNOST UGOVORA NA RASKRŠĆU NAČELA MIRNOG REŠAVANJA SPOROVA I ZABRANE UPOTREBE SILE - Szalai, Anikó (Pravni zapisi, 2026)
Mirovni ugovori ostaju centralni instrumenti za okončanje rata, ali njihova pravna priroda je nedovoljno teorijski proučavana u svetlu zabrane upotrebe sile Povelje UN i obaveze mirnog rešavanja sporova. Ovaj članak prati istorijski razvoj mirovnih ugovora, analizira njihovu promen- ljivu tematiku i učešće trećih strana, i ispituje kako Bečka konvencija o ugovornom pravu (BKUP) reguliše njihovo zaključivanje i punovažnost. Fokusirajući se na prinudu i jus cogens, tvrdi se da članovi 52, 53. i 75. BKUP, čitani zajedno sa režimom Povelje, delegitimišu rezultate agresije, a istovremeno čuvaju prostor za stabilizaciju mirovnih ugovora. Oslanjajući se na praksu Saveta bezbednosti i određene sporazume nakon Hladnog rata, članak pokazuje zašto se države gotovo nikada ne pozivaju na nepunovažnost ugovora za mirovne ugovore i predlaže kriterijume za razlikovanje zakonite stabilizacije od nedopustive konsolidacije agresije.