GRAĐANSKA ILI NACIONALNA DRŽAVA: LAŽNA DILEMA - Antic, Petar; Bašić, Goran (Pravni zapisi, 2026)
Ovaj rad kritički preispituje dihotomiju između građanske i nacionalne države, polazeći od teze da je ona istovremeno empirijski neadekvatna i normativno obmanjujuća. Ovi pristupi se konceptualizuju kao normativni modeli, pri čemu se ukazuje na njihova unutrašnja ograničenja: građanski model može prikrivati kulturnu dominaciju, dok nacionalni model nosi rizik hijerarhijske inkluzije. Kroz komparativnu analizu Francuske, Srbije i Mađarske, rad ispituje njihove efekte na socijalnu koheziju, etničku distancu i percepciju diskriminacije. Nalazi istraživanja pokazuju da nijedan od ova dva modela, kada se primenjuje izolovano, ne obezbeđuje inkluzivnu političku pripadnost. Rad zaključuje da ovu dihotomiju treba preispitati u korist nijansiranijeg pristupa koji kombinuje univerzalna prava i priznanje kolektivnih identiteta.