ZAŠTO TREBA ODOLETI PRIVLAČNOSTI IDEJE O „PRAVIMA“ BUDUĆIH GENERACIJA - Pinto e Netto, Luísa (Pravni zapisi, 2026)
Diskurs „budućih generacija“ postaje istaknut u parnicama o klimatskim promenama. Buduće generacije se sve češće tretiraju kao sadašnji nosioci prava koja mogu predstavljati tužbeni osnov. Rad tvrdi da se, iz ustavne perspektive, buduće generacije ne mogu smatrati sadašnjim nosiocima prava jer je kategorija pravno neodređena, konceptualno nestabilna i epistemološki neodrediva, i kao takva onemogućava identifikaciju nosilaca prava, preciziranje obima prava i njihovu primenu u sudskom po- stupku. Prava budućih generacija nisu nužno ni delotvorna za rešavanje problema klimatskih promena i rizikuju zanemarivanje postojećih obave- za i odgovornosti. Ustavni okviri već sadrže mehanizme – kroz objektivne norme i dužnosti države – koji mogu zaštititi buduće uslove bez pripisivanja prava nepostojećim kategorijama. Zaključak je da treba odoleti privlačnosti ideje o pravima budućih generacija i usmeriti se na pravno koherentne instrumente koji mogu unaprediti međugeneracijsku i unutar-generacijsku pravdu.