SUDSKI NARATIVNI SUVERENITET: NORMALIZACIJA VANREDNOG STANJA KROZ NEUSTAVNE USTAVNE AMANDMANE U VREMENIMA KRIZE - Belov, Martin (Pravni zapisi, 2026)
Ovaj rad istražuje ulogu sudova u vremenima krize i vanrednog stanja. Fokusira se na napetost između imaginarnih konceptualizacija statusa sudova u normalnim i vremenima vanrednog stanja koji postoje u teorijskom diskursu i ustavnoj antropologiji. Takođe, ovaj rad istražuje i empirijske načine na koje sudovi doprinose normalizaciji vanrednog stanja u društveno-pravnoj praksi, opravdavajući krizu i vanredno stanje kao „novu normalnost“. Rad opisuje nekoliko ključnih ustavnih pretpostavki u vezi sa sudovima u normalnim vremenima. Pretpostavke su strukturirane kroz analitičku rekonstrukciju glavnih pristupa konceptu sudova koje pruža savremeni konstitucionalizam, u nastojanju da se opravda pravilno angažovanje sudova u upravljanju ustavnim krizama. Ova rekonstrukcija ima za cilj da proizvede novi pristup ulozi sudova i originalnu tipologiju pretpostavki o sudovima.