USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE I KONCEPT INHERENTNIH OVLASTI - Gardašević, Đorđe; Jarak, Niko (Pravni zapisi, 2025)
U ovome članku istražujemo kako Ustavni sud Republike Hrvatske tumači postojanje vlastitih „inherentnih“ ovlasti te njihov odnos prema ovlastima koje su mu enumerirane Ustavom. U tom smislu, relevantnu praksu Ustavnoga suda analiziramo kroz nekoliko bitnih pitanja: primjenjuje li Sud svoje „inherentne“ ovlasti kroz koncept deskriptivne ili autonomne norme, dolazi li pritom do bitnih promjena u načinu postupanja Suda, primjenjuje li pritom Sud mjere predviđene Ustavom te dolazi li na taj način do bitnih poremećaja u ustavnoj podjeli nadležnosti i ovlasti. Rezultati istraživanja pokazuju da Sud primjenjuje koncept autonomne norme, čime bitno mijenja svoj način postupanja, kao i mjere koje je ovlašten izricati. Zaključujemo da takav pristup Suda bitno narušava načelo ravnoteže vlasti predviđeno Ustavom.