ZAŠTITA RAVNOPRAVNOSTI STRANA UGOVORNICA U BRAČNOM UGOVORU - Stjepanović, Bogdana M; Rajić Ćalić, Jovana (Pravni zapisi, 2025)
Zaštita ravnopravnosti ugovornih strana u bračnom ugovoru je klјučni preduslov za postizanje pravičnosti u ovom pravnom odnosu. Rad analizira potencijalna rešenja i predlaže načine za njihovu integraciju u srpski pravni sistem, u nedostatku adekvatnih mehanizama za zaštitu ravnopravnosti ugovornih strana. Glavni fokus istraživanja je na konkretnim pravnim mehanizmima, uz uzimanje u obzir autonomije volјe i kratak prikaz teorija relacionih ugovora o njihovoj dinamičnoj prirodi. Rad sprovodi temelјnu analizu zaštitnih mera kako za formiranje tako i za izvršenje ugovora, izvlačeći bitne pouke iz nemačkog građanskog prava koje je razvilo sofisticirane sisteme sudske revizije. Istraživanje takođe procenjuje kako principi rodne ravnopravnosti doprinose rešavanju prethodnih pravnih nejednakosti koje su postojale u ovim sporazumima. U istraživanju su izloženi specifični mehanizmi koje treba implementirati u srpski pravni sistem, uz korišćenje doktrinarnih i uporednopravnih metoda.